West Coast Swing е „линеен танц”  – West Coast Swing, Dallas Push, Houston Whip, Supreme Swing в Tulsa, Imperial Swing в St. Louis, Alcatraz в New Orleans, Carolina Shag, DC Swing, също и варианти на други танци, като Salsa или Hustle, който също се танцуват в линия.

Къде точно се отделя West Coast Swing като самостоятелен танц не е точно изяснено, но е станало някъде през 40-те години на 20-ти век. Скипи Блеър е обучавала в същината на West Coast Swing (наричан Western Swing) през 50-те години на миналия век. Тя за първи път използва името West Coast Swing и се смята за негова създателка.

В различните материали, които е писала Скипи Блеър тя казва „Единственият проблем, който съществува със Суинга е когато някой реши, че има САМО ЕДИН начин за танцуване. Никога няма САМО ЕДИН начин да направиш нещо… Опитай различни стилове, които харесват на другите докато намериш този който ти пасва най-добре лично на теб”.

През 1998 обобщаването на тенденциите в West Coast Swing дава следното: Традиционен / Класически с много леко опъване на ръката, която не придържа двойката. Кавалерът се мести от и на центъра на линията на повечето движения. Модерният е с по-свободно опъната ръка и подертаване на броя спинове и кавалерът може да води по-добре.

West Coast Swing може да се танцува почти на всяка музика в 4/4, като скоростта варира от много бавна до много бърза. Може да бъде от 15 до 45 такта в минута. Идеалното е 32 такта в минута (15×4=60 bpm (удара/мин;времена/мин), 32×4 = 128 bpm (удара/мин;времена/мин), 45×4=180 bpm (удара/мин;времена/мин)).

„Характерът” на танца може да варира и е с голямо разнообразие, много бавна скорост на танцуване с подчертаване на „еластичната” връзка между партньорите с възможност за малки „дебнещи” секси стъпки на дамата, и бавно стъпване назад за максимално отстъпване за пълно разширяване на връзката.

Стилът използва  много поддръжки и лифтове както и различни акробатични изпълнения. Акробатиките като цяло са много малко в сравнение с другите видове суинг танци.

Танцуването на различен вид музика дава различно усещане и придава различен изглед на двойката.

Неслучайно много наричат West Coast Swing – Кралят на Суинг Танците. В този стил можете да изразите себе си и да общувате с партньора  без ограничение на стил музика, телосложение или други ограничаващи фактори.

  • Усет и мекота са характерни черти на стила

)

  • Танцуваме за своята дама
)

  • Големите също го могат
)

  • Импровизация, импровизация, импровизация …
)