Lindy Hop е бащата на суинг танците. Той комбинира традиции от Африка, Европа и Северна Америка. През 1910г. е имало танц наречен с името Texas Tommy. Името свързано с него е Крейг Хъчинсън, който се води предшественик.

Малко по-късно се появява Lindy Hop, който се базира на Чарлстон с оригинален произход от Savoy Ballroom в Харлем. Името на Lindy Hop се свързва с полета („прескока” – hop) на Чарлз Линдбърг през океана през 1927г.

Често пъти Lindy Hop се познава и като Jitterbug. Името Jitterbug се появява през началото на 30-те години на 20-ти век в песен на Каб Калоуей. Lindy и Jitterbug се развиват в East Coast Swing и Jive. Танцува се основно на джаз музика в отворена и близка позиция. Също така по време на танца могат да се изпълняват и соло елементи. Типично за Lindy са така наречените „aerials” – лифтове и акробатични изпълнения.

Тук свободата на импровизация е голяма и зависи от самата музика.

Типично за Lindy Hop е така наречения 8 тактов пулсиращ ритъм.

Lindy Hop е социален танц, който предполага нежна и мека връзка между двамата партньори и изпъстрени с моменти на импровизация и акценти. Основното темпо е между 120 и 180 удара в минута.

Lindy Hop може да се практикува като състезателен и социален танц. При състезателното танцуване се изпълняват зрелищни акробатики, които изискват високо ниво на физическа и техническа подготовка и не се танцуват социално. Такива изпълнения се правят за демонстрации и представяния, шоу и състезания. Във филмите като Hellzapoppin и Day at the Races, както и Malcolm X и Swingkids могат да се видят подобни изпълнения.

При социалното танцуване на Lindy Hop се използват различни движения, които помагат за един приятен момент без излишно натоварване и напрежение.

  • Изключително бърз и атрактивен танц от известния филм Hellzapoppin

  • Lindy Hop в състезателно изпълнение

  • Lindy Hop Performance

  • Lindy Hop Showcase