East Coast Swing е ритмичен танц, който се танцува по двойки и произлиза от Lindy Hop. Основният ритъм е на 6 такта (бройки), като също може да се танцува и на 8 такта.

Стилът основно започва да се развива от известното танцово студио на Артър Мъри в средата на 40-те години на 20-ти век. С помощта на Артър Мъри и за нуждите на веригата му студия танцът е описан и стандартизиран и по този начин позволява по-лесно преподаване. Тъй като основната идея е, че няма грешен начин на танцуване на суинг както казва и самата Скипи Блейр танцът е приет и от Националния Танцов Съвет на САЩ, който се грижи за стандарта при балните и латино танци. За разлика от Lindy Hop, който никога не е бил стандартизиран и там има невероятно многообразие, стилистика и начини на танцуване East Coast Swing е един сравнително добре документиран танцов стил.

Както и другите стилове суинг танци и при East Coast Swing има вариации, които бихме могли да наречем и подстилове.
По света East Coast Swing има много и различни имена – Eastern Swing, Jitterbug, American Swing, East Coast Lindy, Lindy (да не се бърка с Lindy Hop), и Triple Swing.
Има и една ясно различима основна форма също с различни вариации, която се нарича Single Swing или “Single-step Swing” (с малка прилика с Фокстрот).
И още един вариант на основния стил е Double Swing. При него се ползват много малки тап стъпки в основните движения.

East Coast Swing може да се танцува на бърза и бавна музика, като суинг джаз (swinging jazz), рокендрол (rock and roll) и буги вуги (boogie woogie).

  • East Coast Swing като състезателен танц

  • East Coast Swing Showcase

  • East Coast Swing като състезателен танц

  • East Coast Swing Showcase